Main img

Joga čaj

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 30 septembar 2013

U ašramskoj dnevnoj rutini  posle podne oko 14h postoji pauza za čaj.

Čaj koji se priprema i služi je potpuno neverovatan. Miriše divno, ukus je božanstven, donosi osećaj topline i potpunog zadovoljstva. Ako poznajete nekoga ko je bio u ašramu, pitajte kakav je čaj. Mogu se zaboraviti hladna voda na tuševima, rano ustajanje i naporni dani, ali ukus posle-podnevnog čaja nikada.

Pokušala sam da dobijem recept u par navrata i uspela sam, ali se čaj obično priprema u jako velikim količinama pa ga je  teško prevesti na meru jednog litra, a da ukus i miris budu isti. To je ista stvar kao sa vojničkim pasuljem pretpostavljam.

Tako da sam morala da pribegnem planu  B -saznala osnovne sastojke, i pokušavala dok nisam došla do ukusa koga se sećam.

Čaj je u osnovi crni, sa dodatkom začina

Inače u Indiji se začini ne koriste da bi jelo bilo ukusnije, već da bi se poboljsala osnova i struktura, bolje iskoristili sastojci, poboljšala probava, dodala enegrgija obroku ili napitku…

Potrebno je

1 litar vode

10-15 zrna korijandera

1/3 ravne kafene kašičice cimeta

5 sušenih karanfilća

zagrejati zajedno do tačke ključanja i dodati

3′-4 kafene kašičice crnog čaja

poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta

za prve jesenje dane može se zasladiti medom ili žutim šećerom

Uživajte