Main img

Kuvano ili presno

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 15 septembar 2013

Kuvano vs presno

Pre nekoliko meseci intenzivno su u najrazličitijim formama stizale informacije o presnoj hrani. Seminari, tv emisije, tekstovi u novinama…

O tome kako ova vrsta ishrane hladi i čisti organizam. Ubrzava metabolizam  Od namirnica koristi najbolji  deo. Revitalizujuća je. Puna korisnih vlakana, minerala i vitamina. Energizujuća je

Mnogi moji prijatelji hrane se tako, i odlično se osećaju.Takodje, svaka ozbiljnija studija reći će nam da je sam osnov ishrane- salata i voćni doručak. S druge strane mnogi poznatii, provereni sistemi kao makrobiotika zasnovani su na kuvanoj hrani, na čiinjenici koliko je lakše svariti je i upotrebiti. Mnoga lična iskustva tokom godina potvrdila su blagotvorne efekte lakih,  kuvanih obroka.

Na jednoj  joga radionici pre nekoliko nedelja dotakli smo ovu temu..Skoro polovina ljudi je rekla da kada pojede voće za doručak ima bolove u stomaku, kiselinu ili mučninu. Druga polovina je uvrstila voćni doručak u obaveznu dnevnu rutinu

Koliko nutritivna svojstva namirnica i potpuno neosporne činjenice o vrednosti hrane imaju suštinski značaj za nas? Da li je to dovoljan kriterijum? Da li su izostavljeni neki detalji da bi slika bila potpuna? Šta je sa našom telesnom konstitucijom? Šta je sa našim trenutnim stanjima, emocionalnim, psihičkim, energetskim? Sa našim  trenutnim uslovljenostima?

Hrana je pored disanja najvažniji izvor energije.I često dopuna, i način da se uravnotežimo.

Danas nam treba jedno a sutra nešto drugo

Kada nam je hladno pijemo toplo  Sutra nam je toplo pijemo hladno  Kada smo umornii jedemo kiselo. Kada smo aktivni prija nam ljuto.

Svet i vreme u kome smo prepun je različitih preporuka obrazaca koncepata.i rešenja.

I svi su oni nastali iz nesumljivo dobre namere i želje da se podele sopstvena pozitivna iskustva. Ili da se istraživanjem dođe do rešenja koja mogu da budu od pomoći.

Kada pustimo sve obrasce i dozvolimo prirodi da se ispolji, više nema velikih dilema i pitanja.

Joga donosi takvu svesnost u život, i to je njen duboki efekat. Kada se iskustvo svesnosti stabilizuje javlja se osećaj sigurnosti.

I tu prestaje potreba za traženjem bilo kakvih gotovih rešenja, osim jednog-poštujem, uvažavam i pratim svoju prirodu. Slušam sebe.

Telo zna kad je umorno. Kada je vreme za spavanje. Vreme za hranu. Telo ima svoj sopstveni bioritam. Stomak zna da li mu prija kuvano ili presno.

Ovo ne znači da različite obrasce treba zameniti joga -obrascem.

To znači da ako nismo u kategoriji vrlo srećnih ljudskih bića koja žive svesnim harmoničnim životom, možemo pomoći sebi da na tu tačku dodjemo. To nije tačka koju treba da dosegnemo, već je pre tačka na koju treba da se podsetimo i na njoj ostanemo.

Kuvano-ili-presno-joga2