Main img

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 17.01.2015
with

Kada rešimo da promenimo način ishrane, ili kada ponekad poželimo da promenimo svoje uobičajene navike, često se susretnemo sa vremenskim ograničenjima, nedostatkom ideja ili inspiracije.

U mom slučaju- kada je doručak u pitanju.

Posle jednog časa joge prošlog leta, uz čaj smo načeli ovu temu. Rezultat je ovaj recept za savršeni jutarnji obrok, koji je sa nama podelila jedna divna dama koja se inače i profesionalno bavi ishranom, kao i načinima i mogućnostima lečenja - hranom.

Dobra vest je da se smesa za galete može napraviti recimo u  nedelju, ostaviti u frižideru, i svako jutru, u toku nedelje ispeći po malo.

Ako imate aparat za galete ili vafle, to je odlično, a ako ne, možete napraviti i uštipke, ili male palačinke.

Recept za Majine galete:

1 šoljica brašna od prosa

1 šoljica brašna od heljde

1 šoljica kinoe

2 šoljice mešavine semenki

-suncokreta

-lana

-bundeve

-susama

1/2 šoljice ulja od košpica grožđa

3 šoljice vode

Ako više volite slane-soli po ukusu

Predlažem nekoliko varijanti

1. Galete sa malo meda, ili sa voćem -naslovna fotografija

2. Galete sa svezim povrćem i prelivom od limuna jogurta ili humusa

 

3. Galete sa čedar sirom i kiselim jabukama, uz malo zelene salate

Prijatno !!!

napisala V.K.

 

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 30.09.2013
with

U ašramskoj dnevnoj rutini  posle podne oko 14h postoji pauza za čaj.

Čaj koji se priprema i služi je potpuno neverovatan. Miriše divno, ukus je božanstven, donosi osećaj topline i potpunog zadovoljstva. Ako poznajete nekoga ko je bio u ašramu, pitajte kakav je čaj. Mogu se zaboraviti hladna voda na tuševima, rano ustajanje i naporni dani, ali ukus posle-podnevnog čaja nikada.

Pokušala sam da dobijem recept u par navrata i uspela sam, ali se čaj obično priprema u jako velikim količinama pa ga je  teško prevesti na meru jednog litra, a da ukus i miris budu isti. To je ista stvar kao sa vojničkim pasuljem pretpostavljam.

Tako da sam morala da pribegnem planu  B -saznala osnovne sastojke, i pokušavala dok nisam došla do ukusa koga se sećam.

Čaj je u osnovi crni, sa dodatkom začina

Inače u Indiji se začini ne koriste da bi jelo bilo ukusnije, već da bi se poboljsala osnova i struktura, bolje iskoristili sastojci, poboljšala probava, dodala enegrgija obroku ili napitku…

Potrebno je

1 litar vode

10-15 zrna korijandera

1/3 ravne kafene kašičice cimeta

5 sušenih karanfilća

zagrejati zajedno do tačke ključanja i dodati

3′-4 kafene kašičice crnog čaja

poklopiti i ostaviti da stoji 5 minuta

za prve jesenje dane može se zasladiti medom ili žutim šećerom

Uživajte

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 26.12.2013
with

Piše Vesna K.

Najpoznatiji od svih indijskih čajeva, i zove se isto kao i ovde-čaj.

Englezi su u kolonijalnoj Indiji uveli instituciju čaja, a ova najpoznatija vrsta pije se s mlekom,

Miriše divno, blago je ljut i po pravilu sladak.

Kada u Indiji tražite čaj, podrazumeva se da je – masala. Masala znači mešavina začina, i recepture su često dobro čuvane. Slika koju sam viđala često je da su restorani prazni, a da na ulicama na improvizovanim tezgama gde se na užarenom kamenu i u metalnom velikom čajniku kuva mirisna mešavina bilja, stoje ljudi nekada i u redovima,

Čaj se služi u staklenim ili keramičkim čašama.Začini koji su njegov sastavni deo, pospešuju kretanje energije, stimulišu rad creva, i zagrevaju telo donoseći potpuni užitak čulima mirisa ukusa a i vida.

Recept koji sledi je za 8 šoljica, ali ako se svež đumbir zameni sušenim u prahu, mešavina se može napraviti i u većoj količini koja može da stoji duže.

Za hladne zimske dane i sva čula

Uživajte

1/2 litra vode

1/2 litra mleka

2 komada anisa

1 kašičica zrna kardamona

12 sušenih karanfilića

2 štapića cimeta – ili dve kašičice cimeta u prahu

1 veći sveži đumbir – ili jedna dve kašičice sušenog u prahu

2 lovorova lista

1/2 bibera

8 kesica crnog čaja

med ili žuti šećer po izboru

Priprema

pomešati vodu i mleko i kada provri dodati sve sastojke i ostaviti tridesetak sekundi na vatri. Posle toga skloniti s vatre poklopiti i ostaviti još 3 minuta poklopljeno . Procediti i po želji zasladiti.

Uživajte

Caj-nad-cajevima-2

Napisao Miljan Markovic
in Ishrana
on 15.09.2013
with

Kuvano vs presno

Pre nekoliko meseci intenzivno su u najrazličitijim formama stizale informacije o presnoj hrani. Seminari, tv emisije, tekstovi u novinama…

O tome kako ova vrsta ishrane hladi i čisti organizam. Ubrzava metabolizam  Od namirnica koristi najbolji  deo. Revitalizujuća je. Puna korisnih vlakana, minerala i vitamina. Energizujuća je

Mnogi moji prijatelji hrane se tako, i odlično se osećaju.Takodje, svaka ozbiljnija studija reći će nam da je sam osnov ishrane- salata i voćni doručak. S druge strane mnogi poznatii, provereni sistemi kao makrobiotika zasnovani su na kuvanoj hrani, na čiinjenici koliko je lakše svariti je i upotrebiti. Mnoga lična iskustva tokom godina potvrdila su blagotvorne efekte lakih,  kuvanih obroka.

Na jednoj  joga radionici pre nekoliko nedelja dotakli smo ovu temu..Skoro polovina ljudi je rekla da kada pojede voće za doručak ima bolove u stomaku, kiselinu ili mučninu. Druga polovina je uvrstila voćni doručak u obaveznu dnevnu rutinu

Koliko nutritivna svojstva namirnica i potpuno neosporne činjenice o vrednosti hrane imaju suštinski značaj za nas? Da li je to dovoljan kriterijum? Da li su izostavljeni neki detalji da bi slika bila potpuna? Šta je sa našom telesnom konstitucijom? Šta je sa našim trenutnim stanjima, emocionalnim, psihičkim, energetskim? Sa našim  trenutnim uslovljenostima?

Hrana je pored disanja najvažniji izvor energije.I često dopuna, i način da se uravnotežimo.

Danas nam treba jedno a sutra nešto drugo

Kada nam je hladno pijemo toplo  Sutra nam je toplo pijemo hladno  Kada smo umornii jedemo kiselo. Kada smo aktivni prija nam ljuto.

Svet i vreme u kome smo prepun je različitih preporuka obrazaca koncepata.i rešenja.

I svi su oni nastali iz nesumljivo dobre namere i želje da se podele sopstvena pozitivna iskustva. Ili da se istraživanjem dođe do rešenja koja mogu da budu od pomoći.

Kada pustimo sve obrasce i dozvolimo prirodi da se ispolji, više nema velikih dilema i pitanja.

Joga donosi takvu svesnost u život, i to je njen duboki efekat. Kada se iskustvo svesnosti stabilizuje javlja se osećaj sigurnosti.

I tu prestaje potreba za traženjem bilo kakvih gotovih rešenja, osim jednog-poštujem, uvažavam i pratim svoju prirodu. Slušam sebe.

Telo zna kad je umorno. Kada je vreme za spavanje. Vreme za hranu. Telo ima svoj sopstveni bioritam. Stomak zna da li mu prija kuvano ili presno.

Ovo ne znači da različite obrasce treba zameniti joga -obrascem.

To znači da ako nismo u kategoriji vrlo srećnih ljudskih bića koja žive svesnim harmoničnim životom, možemo pomoći sebi da na tu tačku dodjemo. To nije tačka koju treba da dosegnemo, već je pre tačka na koju treba da se podsetimo i na njoj ostanemo.

Kuvano-ili-presno-joga2

Za ljubitelje porodičnog turizma Tivat Apartmani privatan smestaj | Velika ponuda privatnog i hotelskog smeštaja na raznim lokacijama povoljno Apartmani Crna Gora
povoljno Apartmani Crna Gora