Main img

Indija i joga

Napisao Miljan Markovic
on 26 decembar 2013

Destinacija svih zaljubljenika u jogu – Indija je zemlja kontrasta, sedište spiritualnosti, jedinstvo najrazličitijih i često potpuno suprotnih životnih navika, stilova i uslova.

Teško je  obuhvatiti sve aspekte, sve kontraste svu lepotu i istovremeno  svu patnju i siromaštvo koju sretnete. Bila sam u Indiji mnogo puta, i svaki put s puta donesem neko drugačije iskustvo svaki put se slika upotpuni novim detaljem.

Zbog toga je ovaj tekst smešten u novu kategoriju, kategoriju  putopisa, ikoja će biti ispunjena sličicama iz života Indije, receptima, fotografijama, impresijama…

Prva destinacija je Bihar, inače najsiromašnija oblast Indije, i u isto vreme najnaseljenija, sa 881 stanovnIkom po kvadratnom kilometru.Stiče se utisak da nema slobodnog prostora, da se sela nižu jedana za drugim skoro bez međusobne granice.

Sleteli smo na aerodrom u Patni, koja je glavni grad Bihara, i nastavili svoj put skoro napravljenim delimično asfaltiranim putem. Pre nekoliko godina to je bilo skoro nemoguće, jer su putevi bili zemljani, često neprohodni, blatnjavi i puni rupa i na nekim delovima potpuno neprohodni.

Kada se krene  u Indiju, prvo što bi trebalo prihvatiti je da su satnice za Indijske uslove vrlo relativna stvar, i da  ne možete računati sa sigurnošću da ćete bilo gde stići na vreme. Vozovi kasne i po 20 sati, avioni kasne po nekoliko.

Samo ta činjenica vas u startu dovede pred izbor  - ili sve osmisliti tako da između svakog menjanja lokacije ostavite dovoljno vremena za sve nepredvidjene ali vrlo verovatne promene uskladiti se sa okruženjem  potpuno se opustiti ili se odmah i prvim avionom vratiti nazad. Sredine nema..

Put od sto i nešto kilometara trajao je 7 sati, zbog mnogih nepredviđenih okolnosti, saobraćajnog kolapsa, krava i magaraca na putu, zaglavljenih kamiona, nepostojeće rasvete a najviše vožnje u kojoj se pravo prvenstva uglavnom meri jačinom sirene i veličinom vozila.Jednom rečju- pravo jačeg.

Bihar je inače što je i najvažnije od svega – pored živopisne gužve siromastva , prenaseljenosti i  mesto Rishija, mudraca, i kroz istoriju jedan od delova sveta gde je možda čak i najveći broj ljudi postigao visoku duhovnu realizaciju..

Bihar je mesto gde je Buda postigao potpuno prosvetljenje, mesto gde su Jogiji meditirali, ali i osnivali centre, asrame, ostavljali zapise, ili svoja ostvarenja u vidu direktnog prenosa znanja sa učitelja na učenike koja se čuvaju i neguju do danas..

Kada se i ako se nekada javi želja  za produbljivanjem prakse i iskustva, mesta koja nose ovakvu vrstu istorije i energije su sama po sebi prirodna i velika  podrska.

l istovremeno i jasna slika onoga što  život jeste, i patnja i prihvatanje i duhovnost i svakodnevni problemi, i vreme izobilja i vreme siromaštva.

Indija-i-joga-2