Main img

Napisao Miljan Markovic
on 26.12.2013
with

Destinacija svih zaljubljenika u jogu – Indija je zemlja kontrasta, sedište spiritualnosti, jedinstvo najrazličitijih i često potpuno suprotnih životnih navika, stilova i uslova.

Teško je  obuhvatiti sve aspekte, sve kontraste svu lepotu i istovremeno  svu patnju i siromaštvo koju sretnete. Bila sam u Indiji mnogo puta, i svaki put s puta donesem neko drugačije iskustvo svaki put se slika upotpuni novim detaljem.

Zbog toga je ovaj tekst smešten u novu kategoriju, kategoriju  putopisa, ikoja će biti ispunjena sličicama iz života Indije, receptima, fotografijama, impresijama…

Prva destinacija je Bihar, inače najsiromašnija oblast Indije, i u isto vreme najnaseljenija, sa 881 stanovnIkom po kvadratnom kilometru.Stiče se utisak da nema slobodnog prostora, da se sela nižu jedana za drugim skoro bez međusobne granice.

Sleteli smo na aerodrom u Patni, koja je glavni grad Bihara, i nastavili svoj put skoro napravljenim delimično asfaltiranim putem. Pre nekoliko godina to je bilo skoro nemoguće, jer su putevi bili zemljani, često neprohodni, blatnjavi i puni rupa i na nekim delovima potpuno neprohodni.

Kada se krene  u Indiju, prvo što bi trebalo prihvatiti je da su satnice za Indijske uslove vrlo relativna stvar, i da  ne možete računati sa sigurnošću da ćete bilo gde stići na vreme. Vozovi kasne i po 20 sati, avioni kasne po nekoliko.

Samo ta činjenica vas u startu dovede pred izbor  - ili sve osmisliti tako da između svakog menjanja lokacije ostavite dovoljno vremena za sve nepredvidjene ali vrlo verovatne promene uskladiti se sa okruženjem  potpuno se opustiti ili se odmah i prvim avionom vratiti nazad. Sredine nema..

Put od sto i nešto kilometara trajao je 7 sati, zbog mnogih nepredviđenih okolnosti, saobraćajnog kolapsa, krava i magaraca na putu, zaglavljenih kamiona, nepostojeće rasvete a najviše vožnje u kojoj se pravo prvenstva uglavnom meri jačinom sirene i veličinom vozila.Jednom rečju- pravo jačeg.

Bihar je inače što je i najvažnije od svega – pored živopisne gužve siromastva , prenaseljenosti i  mesto Rishija, mudraca, i kroz istoriju jedan od delova sveta gde je možda čak i najveći broj ljudi postigao visoku duhovnu realizaciju..

Bihar je mesto gde je Buda postigao potpuno prosvetljenje, mesto gde su Jogiji meditirali, ali i osnivali centre, asrame, ostavljali zapise, ili svoja ostvarenja u vidu direktnog prenosa znanja sa učitelja na učenike koja se čuvaju i neguju do danas..

Kada se i ako se nekada javi želja  za produbljivanjem prakse i iskustva, mesta koja nose ovakvu vrstu istorije i energije su sama po sebi prirodna i velika  podrska.

l istovremeno i jasna slika onoga što  život jeste, i patnja i prihvatanje i duhovnost i svakodnevni problemi, i vreme izobilja i vreme siromaštva.

Indija-i-joga-2

Napisao Miljan Markovic
on 07.10.2013
with

U Delhiju na Main Bazaru kao što svi putnici za Indiju znaju, postoji čuveni Hare Rama Guest House poznat kao oredište putnika sa Zapada još iz 70 ih.

Smeštaj je krajnje skroman, ali na vrhu postoji mali restoran čuven po čaju. Za zagrevanje, podizanje energije i oporavak od temperaturno-časovne razlike. Dobar za probavne probleme, i prvenstveno ukusan.

Potrebno je

Pola litra vode

pola kašičice svežeg iseckanog ili rendanog đumbira

prokuvati i kada proključa dodati

Kašičicu- ili kesicu zalenog čaja

malo limunovog soka

med

Uživajte

Caj-od-dzumbira-2