Main img

Ko je izmislio toplu vodu?

Napisao Miljan Markovic
on 06 januar 2014

Koliko puta se u životu nađemo u situaciji da je odgovor na neki problem koji imamo dugi niz godina i koji često smatramo teško rešivim-ustvari sasvim jednostavan, i ponekad baš tu ispred naših očiju.

Veliki broj mojih poznanika i prijatelja pati od problema s probavom, bori se sa stalnim viškom kilograma ili jutarnjim osećajem težine i tromosti u telu (ponekad  i u umu).

Ovo je posebno slučaj ziimi kada je hrana kaloričnija i teška za varenje. Takođe ako smo skloni kasnim večernjim obrocima, ili se malo krećemo možemo se sretati sa istim simptomima.

U svakom slučaju u dane  praznika svi ćemo se lako naći u bar jednoj od kategorija.

Na istoku u mnogim restoranima možete naći već na prvoj strani menija obaveštenje „Ne služimo toplu vodu, osim ako je potrebna za uzimanje leka.“

Voda se svejedno plaća, tako da to nije razlog. Razlog je u navici koja je duboko ukorenjena-korišćenje tople vode kao osnovnog napitka, posebno u zimskom periodu.Stomak se zagreva, i pospešuje takozvana unutrašnja vatra u stomaku. Na energetskom nivou, područje stomaka je mesto gde se proizvodi i skladišti naša životna energija-prana.Kada osetimo da smo u manjku, obično posegnemo za hranom, ali nekada je i čaša tople vode sasvim dovoljna.

Ono što je svakako dobro uvesti u dnevnu rutinu je čaša tople vode ujutru, na prazana stomak i time uvesti u dnevnu rutinu svakodnevnu mini-detoksikaciju. Temperatura vode bi trebalo da bude slična telesnoj, što možemo probati stavljanjem par kapi na unutrašnji deo podlaktice.

Pije se odjednom-najmanje 2dl. Pustimo da prođe kroz ceo digestivni sistem, spere naslage, očisti creva i zagreje stomak.Posle dvadesetak minuta možemo doručkovati, popiti čaj ili kafu.

Koje su prednosti?

Podizanje I podsticanje životne energije

Detoksikacija organizma

Ubrzavanje metabolizma

Poboljšanje funkcije bubrega i izbacivanje viška tečnosti

Gubitak težine

Konstipaciju možemo zaboraviti, kao i sve eventualne lekove ili čajeve koje smo uzimali za prevenciju ili lečenje ovog problema

Dugoročno, podizanjem nivoa energije u stomaku direktno jačamo imunitet

Ovo su samo neki od pozitivnih efekata. Ako čašu tople vode upotpunimo s nekoliko Pozdrava suncu, ili serijom Tadasana vežbi ( biće predmet sledećeg teksta) efekti će se mnogostruko pojačati.