Main img

Oslobođenje od negativnosti

Napisao Miljan Markovic
on 09 februar 2014

Svesnost i prisustvo

Kada počnemo da se bavimo posmatranjem mehanizama na kojima se bazira funkcionisanje uma,  posebno kada počnemo da ulažemo napor da se oslobodimo negativnosti, ponekad se može destiti da se na trenutke zaustavimo i skoro zaglavimo u tom procesu. Želimo da budemo pozitivni, svesni smo kada smo negativni, ali umesto oslobođenja ponekad samo još na sve dodamo i novu vrstu frustracije – jer nam to ne polazi za rukom.

Ne možemo da nađemo u trenutku modus ponašanja, odgovarajuću reakciju, ne možemo da uspostavimo novi standard, jer čak i kada postignemo prihvatanje za sve što nam se dešava, u nekim situacijama možemo da budemo pasivni (što najčešće i ne baš uvek opravdano povezujemo sa pozitivnom reakcijom), ali u nekim je neophodno da na neki način aktivno odgovorimo.Nova pitanja se pojavljuju u umu. Kako da odgovorimо na njih?

Imamo jednu dobru mogućnost. Možemo da osetimo negativnost, postanemo je svesni, posmatramo i zadržimo reakciju na  neko vreme, na trenutak, minut, sat, dan, i zatim pogledamo tu istu negativnost iz unutrašnjeg iskustva prisustva i posmatranja – i onda odlučimo kako da je ispoljimo ili upotrebimo.

Možemo odlučiti  da sve iskoristimo na konstruktivan način, ili čak da sve pustimo i nikad više ne osetimo…ali ako nemamo vreme u kome sve zadržimo, nemamo ni mogućnost da  o bilo čemu  odlučimo.

I prava žrtva te negativnosti smo – mi sami.

Zadržavanje je početak novog unutrašnjeg pozitivnog okruženja .Sama činjenica da nismo obuzeti, preplavljeni i uslovljeni negativnim emocijama je prvi veliki znak da preuzimamo svoj život u svoje ruke-posmatrajući i disciplinujući svoj um. Osećaj slobode koji iz toga vremenom proizilazi-čudesan je.

A počinje i zavrsava se kao jedna jedina mogućnost.

Mogućnost transformisanja negativnosti u čisto prisustvo i svesnost.

pripremila Vesna K