Main img

Čudesne joga tehnike protiv ambrozije i alergije

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 18 septembar 2013

Prvi put sam tehnike čišćenja radila u ašramu, ali sam ih radila nakon toga mnogo puta i kod kuće, u joga centrima, sama ili u društvu.

U poslednje vreme mi se čini da zainteresovanih ima sve više, i da neke od ovih tehnika iako nisu još uvek dovoljno poznate na Zapadu vrlo brzo pokažu sav svoj pozitivan potencijal. Jednostavne su, lake za primenu, mogu se izvoditi i kod kuće. Postoji samo jedna preporuka, a to je da se prvi put uradi uz vođstvo joga instruktora, jer i pored svoje jednostavnosti ove su tehnike vrlo jasno i sistematično određene i imaju svoja mala jednostavna pravila i načine izvođenja..

S obzirom na velike razmere cvetanja ambrozije, i na činjenicu da mnogi moji prijatelji i poznanici imaju dosta problema s kijavicom, kašljem, grebanjem u grlu ili ekcemom, napisaću par rečenica o jednoj posebno za ove simptome korisnoj tehnici-Jala Neti.Ali i par rečenica o svim drugim njenim korisnim dejstvima.

U Hatha-yoga praksi postoji deo pod nazivom shatkarme, u prevodu 6 aktivnosti, ili 6 pročišćavajućih tehnika.

Jala Neti je jedna od njih, i podrazumeva ispiranje nosa toplom slanom vodom, za šta koristimo takozvanu lotu-posudu, I završavamo sušenjem nosa odgovarajućim tehnikama disanja.

Zvuči vrlo jednostavno, a efekti mogu biti popuno iznenadjući. Nabrojaću samo neke od probleme koji se mogu ublažiti ili rešiti

-alergije u svim oblicima

-plućne bolesti, astma, brohitis, upala pluća

-problemi s očima,slabovidost, očni pritisak

-migrena

-upale krajnika

-upale sinusa

-nesanica

-uznemirenost

–depresija

-epilepsija

i posebno dobri rezultati kod poremećaja u funkciji nerava lica ili vidoma facijalne paralize

Protiv-ambrozije-2Kako se to dešava

Direktnim delovanjem na deo nosa i lica u kome se nalaze

- grane mirisnog nerva koji se nalazi na vrhu nosne šupljine

- senzorni nerv koji od lica ide direktno do mozga, takozvani trigeminalni nerv

- delovanjem na sluzokožu nosa

-delovanjem na krvne sudove nosa

-delovanjem na limfne čvorove nosa

Postupak je vrlo jednostavan i traje desetak minuta kada postanemo malo veštiji. Koristimo Jala Neti uglavnom ujutru, po mogućstvu svakodnevno. Ako ne svakodnevno, kada nam je potrebno.

Možemo da počnemo odmah, nabavimo posudu nalik malom čajniku, i pronađemo radionicu na kojo možemo naučiti kako da sve pravilno izvedemo.

Ova tehnika ima i druga dejstva, na suptilnijim energetskim nivoima, što će biti i tema nekog od sledećih tekstova.