Main img

Napisao Suzana Andjelović
in Joga
on 20.01.2017
with

 

‘’Imam devijaciju, zapušen mi je nos’’, ‘’dobro je da su nam rekli da zatvorimo oči, niko neće videti da dišem na usta’’, ‘’Čekaj, zar ne bi trebalo da me joga opusti, umesto što panično pokušavam da se ne ugušim ako zatvorim usta?’’

Sećamo se da smo kao jogini početnici ovim mislima bili okupirani na prvim časovima. Sugestije učitelja da zatvorimo usta, kako da opustimo telo i da osetimo dah u nosu, postepeno bi nas umirivale i nakon nekoliko časova, zaboravili bismo da smo ikada disali na usta.

Čitaj više
Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 20.01.2014
with

Činjenica je -muškarcima treba joga.

Statistički gledano, zauzimaju najveći broj odgovornih funkcija i rukovodećih mesta. Suočeni su sa visokim nivoom stresa, odgovornosti i rastućim zahtevima današnjeg vremena.

Joga je za žene (kako vreme u kome živimo pokazuje) sasvim prirodan i vrlo jednostavan izbor.Muškarci se s druge strane najčesće odlučuju da eventualno pokušaju s jednim časom, tek posle mnogo vremena i situacija u kojima njihove devojke supruge i prijateljice stižu kući posle časa joge opuštene, raspoložene i sa ogromnim osmehom na licu.

Čak i posle ovih čiiglednih promena koje vide i osećaju na svojim partnerkama, muškarcima obično (ako se uopšte odluče za jogu) treba mnogo vremena.

Zasto je to tako?

 Razlozi mogu biti različiti, kulturološki, psihološki ali i fiziološki.

Ono što je interesantno je da je joga ustvari nastala kao muška disciplina.  Najpoznatiji jogini su uglavnom bili i ostali-muškarci.

Gde onda nastaje problem?

Prvi i osnovni razlog su predrasude.

Muškarci obično kažu da je joga za žene, da je prespora i statična.

Joga je daleko od toga, daleko od statike.

U razgovoru sa onima koji su imali iskustvo sa vežbanjem, shvatila sam i da je muškarcima joga ustvari teška . Za to postoji nekoliko razloga.

Fiziološki, muškarci su manje fleksibilni od žena.

U ranom detinjstvu, ta razlika ne postoji-stavljanje noge iza vrata polazi za rukom i dečacima i devojčicama podjednako.Međutim vremenom, u pubertetu posebno, zbog hormona i razlike u razvoju muskulature, muškarci nekako gube elastičnost. Ako u dvadesetim nastave i vežbanjem u teretanama, lepo formirani bicepsi, tricepsi i grudni mišići obično potpomognu određenu vrstu dodatne krutosti i nefleksibilnosti.

 Kada dodju na časove joge, vežbaju sa ženama i pogled na njihova prirodno elastičnija  tela može biti ili razlog za blag osećaj deprimiranosti, ili uz malo sreće dodatni podsticaj i izazov. Ako uzmemo u obzir da smo mi kao jedinke celina, svaka krutost i tenzija u telu prouzrokuje i isti efekat u emocijama, mentalnom sklopu-sve u svemu u prostoru uma.

Takođe fiziološki gledano između muškaraca i žena kako istraživanja pokazuju postoji mala razlika u pogledu takozvanog učenja ponavljanjem, odnosno podražavanjem što joga koristi kao osnovni metod.

Muškarcima je ovaj način učenja malo teži, oni lakše uče kada određenu stvar prvo mentalno rasčlane i analiziraju. Razlika se javlja zbog razlike u neuronima mozga, ovo se lako prevazilazi vežbom.

Sledeća grupa razloga koji su možda i najveći izazov su psihološke prirode.

Muškarci su navikli da biraju a i bave se uglavnom takmičarskim disciplinama. Koliko sati provedenih na utakmicama – koliko strasti za navijanjem i takmičenjem ima skoro svaki prosečan muskarac u biografiji?

 Kako pomiriti sportske tabele i rezultate sa potpuno netakmičarskom disciplinom kao sto je joga (iako je joga naravno mnogo kompleksnija od bavljenja samo telom)?

 Postoji samo jedan način-ličnim iskusvom.

 Ako je potrebno takmičiti se, neka to bude sa sobom, svojim granicama i sa svim eventualnim teškoćama koje časovi joge mogu da donesu.

 Isplatiće se mnogostruko…

 Rezultati su rastući osecaj samopouzdanja, ravnoteže, koncentrisana i fokusirana snaga,stabilan osećaj mira, opuštenosti i životne radosti.

 Mnogobrojni uspešni muškarci koji se bave jogom rećiće isto-telo je pod kontrolom, lakše je boriti se sa stresom, kreativnost, inovacije i nova rešenja se često jave spontano u umu posle duboke relaksacije (posebno joga nidre)

Kontrola sopstvene energije je još jedan važan efekat, što skoro trenutno poboljšava partnerske odnose.

Sportski timovi, reprezentacije i vrhunski sportisti uključuju jogu već dugi niz godina u svoj dnevni raspored. Google je pun tekstova o uspešnim muškarcima koji jogu navode kao razlog za ličnu transformaciju, razvoj i postizanje rezultata u životu.

Tako da dragi muškarci-izazov i rešenje su pred vama – pokušajte sa bar jednim časom joge.

 napisala Vesna K.

Napisao Sladjana
in Joga
on 05.01.2016
with

I ove Nove godine osećam potrebu da ova razmišljanja podelim sa Vama.
Dragim prijateljima koji sa mnom evo već četvrtu godinu vežbaju jogu, na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića.

Kada sam davne 1980. godine došla na Novi Beograd to je bio 3.  bulevar.

 Srećom danas je to ulica našeg čuvenog naučnika, astrologa. Njegov put ka zvezdama omogućio je i meni da danas koračam zvezdanim putem od kuće do mog novobeogradskog *Varanasija*. Tih 5000 koraka od stana do joga centra svakog ponedeljka i četvrtka donosi mi mir i spokoj kao i ono stepeniste u Varanasiju kojim koračamo ka zvezdama oslikanim u mutnoj vodi Ganga. Kažu da je to sveta reka jer se Mlečni put oslikava u njoj kao u ogledalu. Zvezde s nebeskog svoda negde u planinama Tibeta silaze s neba i tvore reku koja lagano klizi ka okeanu da bi se ponovo vratila na nebo. I tako hiljadama godina. Krug. Beskrajni plavi krug. I u njemu zvezda. Ne ona Crnjanskog, već moja, sretna zvezda koja me zahvaljujući divnim ljudima iz Beogradskog joga centra drži u životu evo četvrtu godinu. I verujem da ćemo još mnogo Novih godina zajedno se radovati , I uzivati u svim blagodetima joge.

Sretnu Novu godinu želi Vam

Sladjana

 

   

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 30.12.2013
with

Svesno stomačno disanje – put ka uspostavljanju balansa

 Kao deca, svi smo disali stomačno. To znači da se pri udahu, opušten stomak blago proširi, a da pri izdahu splasne. Ako razmislimo, to i jeste jedini način kojim možemo da oslobodimo više prostora u plućima, povlačeći dijafragmu koja razdvaja prsni i abdominalni deo tela, na dole. Ovo je prirodan i zdrav način disanja. U toku odrastanja, skoro svi preokrenemo disanje u tzv. obrnuto disanje, pri kome udah prati uvlačenje stomaka, a izdah opuštanje. Razlozi koji dovode do promene ovog prirodno uspostavljenog procesa jesu ideja da prava kičma zahteva uvučen stomak, želja da se sa uvučenim stomakom izgleda bolje pri hodu, kao i prirodna tendecija tela da u stresnim ili visoko-emotivnim situacijama povuče disanje u prsa. Osim toga, disanje kod žena u trudnoći postane isključivo prsno, pa pravilan način disanja može da se uspostavi samo svesnim treningom. U kontekstu naše priče o razumevanju logike tela u reagovanju na stres, možemo zaključiti da obrnuto disanje stimuliše „beg ili borba“ reakciju.

Čitaj više
Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 03.10.2014
with

Kako je joga ušla u moj život................i sve promenila

Pre nekoliko godina moja dobra drugarica Milena, kupila je vaučer za čas joge na koji je mogla da povede još dva prijatelja. Pozvala je mene, ali ja u tom trenutku nisam mogla, pa su ona i Ivana otišle bez mene-i vratile se oduševljene! Ubrzo je Milena uplatila regularne časove i s vremena na vreme me zvala da idem sa njom. Često mi je govorila „Hajde dođi! Znaš kako imam dobru instruktorku, sva je živahna i energična!“ Međutim, ja sam stalno odlagala odlazak na svoj prvi čas, ni ne shvatajući zašto. Prolazili su meseci, i jednom prilikom Milena mi je rekla kako je srela još jednu instruktorku joge u istom centru, koja odiše smirenošću i odmerenošću. Sećam se da sam tada pomislila „Hm, to bi meni više odgovaralo“. Odlučila sam da krenem na prvi čas i posle 15 minuta časa, shvatila sam da sam našla svoju učiteljicu i da ću kod nje ostati. Sećam se da sam pomislila „Bože, da može neko da me vidi pri odlasku na čas, ubrzanu i pod stresom, i pri izlasku svu blaženu i nasmejanu, nakon samo 75 minuta, ne bi mogao da poveruje da se radi o istoj osobi!“ Prošle su dve godine od tada, a ja sam i dalje njen učenik. U međuvremenu se mnogo toga izdešavalo. Joga mi je oplemenila život i pružila odgovore na brojna pitanja, koja sam se pitala godinama.

Otprilike 7-8 meseci od prvog časa, posetila sam ašram, jogički centar u Grčkoj, najsličniji onima u Indiji. Tu sam se još više zaljubila u jogu, što je rezultiralo mojim povratkom u ašram na tri meseca. Rano ustajanje, seva joga kao rad bez ikakvih očekivanja, uravnotežena i izbalansirana ishrana, i generalno prijatna disciplina, kakva postoji u takvom ustrojstvu, bili su baš ono što mi je nedostajalo, što je mom životu falilo. Za ta tri meseca osetila sam sreću koja dolazi iznutra, bez ikakvog razloga. Često sam hvatala sebe kako pevušim iz čista mira ili kako uživam okopavajući ružičnjak.

Tri meseca su brzo proletela i ja sam morala da se vratim svom svakodnevnom životu. Povratak je bio bolan, ali neminovan. Posle skorašnjeg iskustva, činilo mi se da ništa do tada u mom životu nije imalo smisla. Ali naprotiv, nije tako. Život u ašramu ima svoju svrhu-da nam pruži baš one lekcije koje su nam neophodne i da nas pripremi za život u spoljnjem svetu. Jer, sve je deo jedne celine, i ne postoji ovaj ili onaj život, već jedan-moj. I tako ja sada živim dan po dan, onako, jogički, oplemenjujući svaki novim iskustvima i ceneći sve novo što mi donese, bilo dobro ili loše. I što bi rekla moja instruktorka „Mi smo jogini, mi ne plačemo, mi izdišemo“. Dubok udah, produženi izdah.....do sledećeg pisanija! J

Jelena D.

                

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 25.09.2013
with

Boris Đurišić

Probudio sam se tog dana malo ranije, tu negde oko podneva, osećajući blagu neprijatnost u gotovo svim delovima tela, koju sam u nekom trenutku, pre nekih desetak godina, počeo da posmatram kao normalno stanje organizma posle spavanja.  Ako bih morao da pravim listu ‘top ten’ svakodnevnih neprijatnosti, ova bi se našla u samom vrhu, odmah iza normalne težine tela i duha, izazvane tradicionalnim obrokom. Stoga parolu „prijatno“, upućenu neposredno pred početak obroka, smatram potpuno neumesnom, gotovo kao da je izrečena od strane zubara par sekundi pre početka punjenja kanala razorene šestice. No vratimo se na to sudbonosno jutro.

Ustajem i momentalno palim kompjuter, vođen potpuno prirodnom željom da zavirim kroz prozore drugih, pre i nego što sam pomislio da otvorio svoj kako bih napaćenom organizmu bar malo olakšao tridesetogodišnju robiju. Nakon što sam uneo neophodnu dozu nemira, zadovoljavajući potrebu savremenog čoveka za opštom informisanošću, G-mail me obaveštava da su mi pristigla dva nova mejla. Pun entuzijazma pohitah da proverim poštu, nadajući se čudu – pismu nekog prijatelja. Naravno, morao sam da se zadovoljim promo materijalom sajtova za grupnu kupovinu. Pošto sam već uspešno iskoristio popust na mesec dana mačevanja i limunadu uz palačinku u restoranu „Slatki limun“, bio sam potpuno otvoren za ideju da mi nečiji biznis plan nastavi sa kreiranjem života.

Ali ovog puta nađoh se zatečen ponudama. Masaža i joga! Obe aktivnosti (ako se masaža može tako nazvati) odavno sam zaturio u fioku „mogao bih“ da bih ih tek povremeno vadio zbog premeštanja u fioku „morao bih“, gde bi zauvek ostale zatočene usred nedostatka vremena ili para. A sada se neko napravio pametan i uklonio mi prvi univerzalni razlog za izbegavanje života, nudeći nerealno niske cene. Vreme je i dalje problem, pomislih nalazeći zabrinjavajući nivo olakšanja u toj činjenici. „Pa i ne baš“, javio se drugi glas (drugi glas?) plašljivo. „Otkako si odgledao ceo serial ‘Game of Thrones’, nije se pojavila nova pasivnost da ti ispuni časove dokolice“, produži on, bivajući sve jasniji i uporniji. Neću da ulazim u dublju analizu koji glas je u tom trenutku rekao „ma što da ne“, da ne bi pomislili da se radi o potpuno ludoj osobi. Ko još priča sam sa sobom? Bitno je to da sam u momentu osetio neobičnu odlučnost koja me je navela da uplatim i masažu i jogu. Mesec dana kasnije shvatio sam da mi je rok vaučera za masažu istekao, a samo zahvaljujući fleksibilnosti joga instrutorke (joga činjenica – na godišnjem nivou, moguće je produžiti tetive za dva milimetra), pošlo mi je za rukom da iskoristim vaučer pod nazivom „Mesec dana joge po neverovatnoj ceni“. Godinu dana kasnije, uspeo sam da otpevam prvi OM bez drhtavila u glasu. Naravno, mislim na pevanje u studiju; u kadi to radim bez problema.

Probaj jogu!

Da je joga savršena alatka za održavanje vitalnosti, shvatio sam onog trenutka kada mi je pre par godina u njujorškom Central parku, osamdesetogodišnja devojčica poslala blag osmeh dok je sa neverovatnom lakoćom izlazila iz stoja na glavi. A da joga uključuje i nešto više od lepote i razgibanosti tela, mogao sam da naslutim iz sestrinog lakonskog odgovora na moja svakojaka jadikovanja i traženje saveta. „Probaj jogu“, znala je da kaže, uz isti onaj zagonetni osmeh koji mi se, tako dobro urezao u sećanje tog popodneva u Central parku. Pa ipak, iako sam znao da će stil života uskoro prestati da bude pitanje izbora, uporno sam odlagao tešku odluku da počnem da živim bolje. Ne samo da nisam bio od pomoći svom organizmu, već sam mu i dodatno otežavao konzumirajući otrove, samo zato što je animirani medved, okružen porodicom u idili polarne novogodišnje noći, zadovoljno namigivao na kraju reklame.

Ako su sva prethodna životna iskustva dovela do odluke da kupim taj sudbonosni vaučer, a pogotovo do odluke da ga iskoristim, onda sve te neprospavane noći izgubljene u naizgled besmislenom kafanskom ćaskanju, sati provedeni nad knjigom u pokušaju da memorišem bezbroj nepotrebnih informacija ili pred televizorom bezuspešno tragajući za kvalitetom, konačno dobijaju neslućeni smisao.

Jogom do zarade u kladionici

 

Nikad nisam bio naročito dobar kladioničar, što se obično u javnosti ali i pred samim sobom predstavlja rečenicom – gubitak mi je približno jednak dobitku. Od griže savesti sam uspešno bežao uz opravdanje da dobijam par sati jeftine zabave i da, naravno, mogu u bilo kom trenutku da prestanem. Ipak, nisam prestajao, a naigled sitan trošak ne bi mi izgledao zanemarljiv, samo da sam bio sposoban da na njega obratim pažnju. Svesno trošenje novca i nesvesno trošenje energije i vremena pretvorilo se u još jednu od strasti koje nam je savremena kultura servirala kao poželjna osećanja.

Ipak, nakon par meseci bavljenja jogom, počeo sam sve ređe da odlazim u kladionicu. To nije bila svesna odluka. Potreba je jednostavno nestajala, a navika bledela. Tek nakon što sam u prolazu sreo kucačicu tiketa, koja mi je uz blagi prekor skrenula pažnju da me nije videla čitavu sezonu, svatih da je to prva godina koju ne završavam u minusu. Nema više potrebe da se zavaravam kako sam na nuli, pomislih. Ja sam u plusu!

Ova sasvim nova spoznaja ubrzo se proširila i na druge aspekte života koji su se gotovo neprimetno promenili, dok su izbrisane zavisnosti od informacija, ogovaranja, kompeticije, loše hrane i pića oslobađale godinama zarobljenu energiju. Počeo sam da uviđam izvore kvalitetnog stanja u kome sam se iznenada zatekao. Počeo sam da se budim sa osmehom. Bilo mi je jasno da ne želim nazad. A koje su vaše zavisnosti? Kladio bih se da ih se još niste rešili.

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 08.09.2014
with

5 razloga da odete na prvi čas joge

Jedan od trikova za uspešno upravljanje vremenom i rešavanje zadataka bez odlaganja je pravilo 5 minuta. Pravilo veli - recite sebi: „Posvetiću ovome 5 minuta“, i posvetite se zadatku 5 minuta; posle isteka tih pet minuta recite sebi: „A sada ću raditi ovo još 5 minuta“, i tako nekoliko puta, dok ozbiljnije ne zagrizete zadatak, ili dok se ne umorite. A sutradan pokušajte ponovo.

Ako ste i do sada bili radoznali kada je joga u pitanju, i razmišljali o tome da se oprobate, pođete na časove i uključite jogu u svoju nedeljnu rutinu, a nikada to niste uradili, možete da probate sa istim trikom. S tim što ovaj pravilo glasi – otići ću na jedan čas.

Nećete znati da li je joga za vas ako ne odete na prvi čas. Doduše, često se desi da nam se prvi čas ne dopadne – ne odgovaraju nam instruktorka ili instruktor, nismo u odgovarajućoj životnoj fazi, možda se taj dan ne osećamo dobro... Ako smo motivisani i imamo poverenja u to da je joga dobra za nas, i to ćemo prevladati istim pravilom od 5 minuta primenjenim na časove. Ali, to je druga tema. Zadržaćemo se na tome zašto treba da odete na prvi čas joge, i nabrojaćemo 5 razloga za to.

1. Otkrićete nešto novo

Ljudski mozak voli nove stvari i situacije. Ono što nam je nepoznato stimuliše nas i motiviše, i posebno je povezano sa centrima za učenje u mozgu. U situaciji kada se susretnemo sa nečim novim, u mozgu se luči dopamin, motivišući nas da istražujemo dalje u potrazi za nagradom. Izlaganje novim informacijama i situacijama, rešavanje do tada nepoznatih „problema“ pomaže da nam mozak ostane aktivan, a um zdrav i agilan. Drugim rečima, ako je joga nova stvar za vas, može vam pomoći da svoju svakodnevicu učinite zanimljivijom i uzbudljivijom jer osvajate nova znanja. Taj osećaj i motivacija mogu lako da se prenesu i na ostatak vaše svakodnevice.

2.Provešćete sat i po baveći se samo sobom

Srećni smo što imamo ljude, posao i hobije koje volimo i kojima se posvećujemo, ili smo manje srećni ako moramo da posvećujemo vreme i energiju ljudima, poslu ili obavezama koji nas ne ispunjavaju. U svakom slučaju, jako je važno da neko vreme posvetimo samo sebi. Jedna od stvari koje instruktori joge često kažu je: „Ovih sat i po posvetiću samo sebi, na ovom mestu gde niko ne traži ništa od mene i gde nemam nikakvih očekivanja od sebe“. To je jednostavna antiteza većini svakodnevnih situacija, koja nam vrlo prija.

3.Provešćete sat i po sa svešću o sada i ovde

Nacrtajte liniju, i podelite je na tri dela, za sadašnji trenutak, prošlost (u šta računamo juče, prekjuče ali i dalju prošlost) i budućnost (opet – sutra, prekosutra, ali i dalju budućnost). Prisetite se o čemu ste sve danas razmišljali, i lupite crticu na deo linije koji odgovara vremenskom trenutku koga se te teme tiču. Nacrtaćete sami sebi koliko vremena provodite u sadašnjem trenutku, jedinom u kome možete nešto zaista da učinite.  Ako mislite da tu nemate dovoljno crtica, dođite na jedan čas joge. Na ovim časovima neguje se i uči veština bivanja sada i ovde.

4.Lepo ćete odremati 20 minuta

Deo časova integralne joge je i tehnika duboke relaksacije, koja se zove yoga nidra. Ona izgleda vrlo jednostavno i među omiljenim je tehnikama. Legnete na prostirku, opustite se, i slušate uputstva, namenjena tome da vas uvedu u stanje slično snu, ali ne pravi san. Ovo stanje svesnog sna u kome mozak radi na frekvenciji alfa talasa odlično je za duboko opuštanje i otpuštanje kako telesne, tako i psihičke napetosti, i njegovi efekti porede se sa dva sata kvalitetnog sna. Efekte ćete osetiti i ako ne uspete da ostanete budni, već zaspite, te ćete u svakom slučaju odremati mnogo lepše nego pored televizora.

5.Upoznaćete nove ljude

Bez obzira na to koliko prijatelja imate, lepo je kad stvorite sebi priliku da u vaš život uđu novi. To može da se desi već na prvom času. Jedna od prijateljica koje sam stekla na jogi pre neki dan me je videla dok sam biciklom prelazila raskrsnicu, i otvorivši prozor, vikala (nimalo jogički): „Najlepša si!“. Baš jedna takva prijateljica mi je trebala u životu.

Tatjana Ristić

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 18.09.2013
with

Prvi put sam tehnike čišćenja radila u ašramu, ali sam ih radila nakon toga mnogo puta i kod kuće, u joga centrima, sama ili u društvu.

U poslednje vreme mi se čini da zainteresovanih ima sve više, i da neke od ovih tehnika iako nisu još uvek dovoljno poznate na Zapadu vrlo brzo pokažu sav svoj pozitivan potencijal. Jednostavne su, lake za primenu, mogu se izvoditi i kod kuće. Postoji samo jedna preporuka, a to je da se prvi put uradi uz vođstvo joga instruktora, jer i pored svoje jednostavnosti ove su tehnike vrlo jasno i sistematično određene i imaju svoja mala jednostavna pravila i načine izvođenja..

S obzirom na velike razmere cvetanja ambrozije, i na činjenicu da mnogi moji prijatelji i poznanici imaju dosta problema s kijavicom, kašljem, grebanjem u grlu ili ekcemom, napisaću par rečenica o jednoj posebno za ove simptome korisnoj tehnici-Jala Neti.Ali i par rečenica o svim drugim njenim korisnim dejstvima.

U Hatha-yoga praksi postoji deo pod nazivom shatkarme, u prevodu 6 aktivnosti, ili 6 pročišćavajućih tehnika.

Jala Neti je jedna od njih, i podrazumeva ispiranje nosa toplom slanom vodom, za šta koristimo takozvanu lotu-posudu, I završavamo sušenjem nosa odgovarajućim tehnikama disanja.

Zvuči vrlo jednostavno, a efekti mogu biti popuno iznenadjući. Nabrojaću samo neke od probleme koji se mogu ublažiti ili rešiti

-alergije u svim oblicima

-plućne bolesti, astma, brohitis, upala pluća

-problemi s očima,slabovidost, očni pritisak

-migrena

-upale krajnika

-upale sinusa

-nesanica

-uznemirenost

–depresija

-epilepsija

i posebno dobri rezultati kod poremećaja u funkciji nerava lica ili vidoma facijalne paralize

Protiv-ambrozije-2Kako se to dešava

Direktnim delovanjem na deo nosa i lica u kome se nalaze

- grane mirisnog nerva koji se nalazi na vrhu nosne šupljine

- senzorni nerv koji od lica ide direktno do mozga, takozvani trigeminalni nerv

- delovanjem na sluzokožu nosa

-delovanjem na krvne sudove nosa

-delovanjem na limfne čvorove nosa

Postupak je vrlo jednostavan i traje desetak minuta kada postanemo malo veštiji. Koristimo Jala Neti uglavnom ujutru, po mogućstvu svakodnevno. Ako ne svakodnevno, kada nam je potrebno.

Možemo da počnemo odmah, nabavimo posudu nalik malom čajniku, i pronađemo radionicu na kojo možemo naučiti kako da sve pravilno izvedemo.

Ova tehnika ima i druga dejstva, na suptilnijim energetskim nivoima, što će biti i tema nekog od sledećih tekstova.

 

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 23.01.2014
with

JOGA – MOJE ISKUSTVO

Zovem se Sladjana, imam 55 godina, penzioner sam,  invalidski.

Joga je filozofija sa kojom sam se srela jako davno kao srednjoškolka kod Jasmine Puljo. Ali, kao i svi mladi ljudi, tada nisam shvatala da je to mnogo više od fizičkih vežbi. Za ženu, ja  sam jako visoka, 180 cm,i smatrala sam da nikada neću moći da izvedem sve te vežbe koje deluju kao da ste od gume. I naravno odustala sam od joga vežbi utom trenutku..  Ali nikada nisam zaboravila osnovnu ideju joge kao filozofije života.

Tokom svih godina mog radnog veka odlazila sam na razne vežbe, pilates, plivanje pokušavajući da u i onako nenormalan ritam svakodnevnih obaveza, ubacim i termine za tzv. fizičku aktivnost. Išla sam i na jogu, ali to su bile više samo fizičke vežbe.

Rezultat toga je bio samo dodatni stres, nervoza zbog propuštanja termina, unutrašnji nemir,-jednom rečju loše sam se osećala. Odgovoran i težak posao, neredovna ishrana, mnogo cigareta, dvoje muške dece sa svim pratećim manifestacijama odrastanja u Beogradu 90-ih i krajnji rezultat je bio difuzni kancer želuca, srećom -early stage.

Pre tri godine operisala sam želudac i slezinu-organe su izvadili iz mog tela.

Takođe su me i inficirali  bakterijom i na ionako oslabljen organizam dodali sepsu koja je izazvala temperature preko 40 stepeni, gubitak težine od preko 20 kg, pad vrednosti gvoždja na ispod 1, Da dobro ste pročitali  ispod 1

Takođe i gubitak kose iako nisam imala hemoterapije ili zračenje.

Jedom rečju bila sam skoro otpisana.

U tim danima sva moja potisnuta znanja i iskustva  o jogi su se vratila. Počela sam da meditiram, radim vežbe, pročitala svu dostupnu literaturu i odlučila da ću da preživim.

Danas sam ja srećna baka jedne devojčice od godinu dana, zadovoljna žena i aktivna penzionerka.

Za Bg joga centar čula sam od frizerke, pre više od godinu dana. Prostor je  blizu tako da mogu da idem pešice – odlučila sam da pokušam.

Prvi utisak odličan, prostor pun dobre energije, čist, urednan ali… uvek neko ali-učitelj muškarac. Krupan, ni malo sličan asketskim joginima iz Indije, isposnicima koje gledamo u filmovima. Potpuno suprotan  ideji o tome kako treba da izgleda učitelj joge. Sa dosta skepse odlučih da izdržim taj jedan čas a za dalje videćemo…..

I evo šta je bilo dalje.

Pre nepunih 10 dana bila sam na kontroli kod svog hirurga onkologa. Rezultati su OK ii lekar na pregledu konstatuje da su mi organi u trbušnoj duplji dobri.

I to dan posle slavske večere.

Ja danas normalno jedem, ne pušim (prestala sam da pušim zahvaljujući sankalpi), vežbam jogu dva puta nedeljno u Bg joga centru i redovno kod kuće.

I dalje sa svojih 180 cm ne mogu da uradim pojedine asane, ali sada se zbog toga ne uzbudjujem. Vežbam asane koliko mogu (moj učitelj mi uvek da alternativu za ono što ne mogu da uradim), vežbe disanja radim svakodnevno i u svim situacijama, joga nidru obožavam. I razmišljam o putu u Indiju. Brodom, jer ne smem da letim avionom. Ali već sada zamišljam pozdrav Suncu na gornjoj palubi.

Sladjana

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 09.09.2013
with

Zašto joga?

Sedela sam preko puta službenice u banci i kada mi je tražila broj telefona dala sam joj vizit-kartu na kojoj je pored mog broja  pisalo- instruktor joge. Pogledala je vizit kartu pa mene i rekla kako već dugo ima pitanje na koje bi volela da dobije odgovor. Ako je moguće u par rečenica .Pitanje je bilo, u čemu je zapravo stvar s jogom? Šta je tako posebno u tome?

Iza pitanja koja je postavila, skoro da sam osetila i sva druga-nepostavljena..Zbog čega tolika buka oko običnih vežbi? Kakve joga odgovore može da da na pitanja o  životu,  svakodnevnim problemima, dilemama i izborima koje moramo da napravimo? Da ne govorimo o tome kakve bi joga uopšte mogla da ima veze sa nekim aspektima od šireg značaja, okruženjem, rastućom tenzijom, zagadjenjem, psihosomatskim bolestima, da ne pričamo o duhovnosti i prosvetljenju…

Zašto najčešće počinjemo s jogom? Tražimo način da pomognemo sebi. Rešavamo  stres, iili  posledice života koji vodimo, bolna ledja, vrat, krutost u telu. Pokušavamo da se oslobodimo nesanice ili  uznemirenja. Razlog je ponekad i jednostavna intuitivna želja za pomenom. Za novim saznanjima. Želja da razumemo sebe i svet dublje i bolje.

I ponekad odaberemo put joge.

Činjenica je da mnogo puta u životu ne možemo da predvidimo razvoj dogadjaja i kakav će uticaj nešto što smo započeli da ostavi na nas u svojoj završnici.Počnemo procese s jednom željoim, motivom, razlogom. A onda u hodu, prodjemo kroz dublje nivoe iskustva, koji nam promene percepciju na takav način da više ne možemo ni da se setimo gde je sve i zasto počelo.Čak i iz kog smo razloga uopšte počeli.

A vrlo često, takodje,  to više i ne bude važno. Ono što bude važno jesu nove perspektive, i to što se menjamo i učimo često na krajnje neočekivane načine.Koji god da su početni razlozi i motivi, rezultati se pojave u vidu plime promena. Joga čini da se osećamo dobro. Opušteno. Telo postaje fleksibilno..Emocije više nisu tako uzburkane. Um se umiruje. Učimo da budemo svesni. Fokusirani. Primetimo da smo tolerantniji. Strpljiviji.Da imamo više energije. Da nam intuicija postaje izoštrena. Da smo kreativniji. Spremniji na rešenja i konpromise.S punom svesću o tome koliko su reči ograničene u odnosu na iskustvo koje pokušavamo da njima opišemo, ovo je bio naj-jednostavniji mogući odgovor.

I nagoveštaj onoga što bi mogli da osetimo ako se odlučimo da steknemo isopstveno joga skustvo.

VesnaK.